Vackra Guatemala

Kultur och identitet: Ursprungskläder i Guatemala

Inhemska Maya uttrycker sin kultur, historia, religion och personlighet genom vackert vävda mönster som varierar i stil, färg, material och vävtekniker.

Det finns mer än 800 olika stilar av inhemska kläder i Guatemala. I varje samhälle i Guatemala bär infödda Maya en annan stil av traje tipico (traditionella inhemska kläder). I Santa Lucía Utatlán, där Mil Milagros arbetar, kännetecknas huipilen (blusen) av det färgglada sicksackmönstret och de broderade kragarna och ärmarna, ofta prydda med små strassstenar. 

De regionala skillnaderna började som en klädkod som implementerades av de spanska kolonialtjänstemännen för att identifiera personer efter ursprungsgemenskap för skatteuppbördsändamål. Under det guatemalanska inbördeskriget (1960-1996) användes detta system för att rikta in sig på ursprungsbefolkningar. Färgen, stilen eller symbolerna som användes i huipilen gjorde det möjligt för soldater att känna till bärarens ålder, rikedom, etnicitet och gemenskap, vilket gjorde det möjligt för dem att utföra riktade attacker. Mer än 200 000 guatemalaner dödades eller försvann med tvång under inbördeskriget. 83 % av dessa offer var inhemska. Trots denna mörka historia fortsätter inhemska Maya att bära sin bana stolt och överföra sina vävtekniker till de yngre generationerna för att hålla sin kultur vid liv.

Maya-kvinnor har använt ryggremsvävstolen för att väva sina kläder i århundraden. Ryggremmen hänvisar till remmen som vävaren bär runt midjan. Vävstolarna tillverkas ofta av vävarna själva och är mycket bärbara. De kan kopplas till ett träd eller en robust stolpe nästan var som helst. För att bevara Mayakulturen lär flickor av sina äldre att väva med ryggbandsvävstolen från unga år.

De vanligaste delarna av kvinnornas traje är huipil (blus), faja (bälte/skärp) och corte (kjol). I vissa samhällen kan fajans färg och storlek betyda om en kvinna är gift eller singel. Beroende på region kan du se andra tillbehör som cinta (en typ av pannband), tocoyal (ett band som är lindat runt huvudet) och tzute, som kan bäras på huvudet eller som en trasa som kan knytas för att bära spädbarn på ryggen.

Mayatextilier är kända för sina livfulla färger och har olika motiv: geometriska former, inklusive diamanter, stjärnor och sicksack; naturliga motiv, som växter, blommor, insekter och djur; även mänskliga gestalter, såsom helgon. Var och en av symbolerna, som det finns många av, har sin egen betydelse i Mayakulturen.

Sicksack kan representera vulkaner eller berg, eller den befjädrade ormguden Gucumatz, som Maya tror skapade mänskligheten. Ormen tros också vara en guide som kommer att skydda oss på vår livsresa.

Tolkningen av diamanter kan variera beroende på vilka symboler eller mönster som vävs runt den. Det kan representera universums fyra hörn, stadstorg, plattor eller till och med vävaren själv.

Quetzalen är Guatemalas nationalfågel. Quetzalen ses som en symbol för godhet och ljus och kan ses i många traditionella mönster.

Blommor representerar fertilitet eller nytt liv. Livets träd är en annan vanlig symbol som representerar människans liv: födelse, tillväxt, reproduktion och död.

Duvor är "paradisets drottningar" som ger liv och näring.

Den dubbelhövdade örnen: Det finns olika tolkningar av vad örnen symboliserar. De två motsatta huvudena kan representera gott och ont, dåtid och framtid, eller himmel och jord. Örnen är ofta vävd i en geometrisk stil.

Banan är inte bara en estetik. Att bära traje tipico har länge uppmuntrats av framstående ursprungskvinnor, som Rigoberta Menchu, som bar hennes traje när hon fick sitt Nobels fredspris 1992, vilket förde sin kultur till världsscenen. Det är en integrerad del av ursprungsbefolkningens identitet och en källa till stolthet för många. "När jag bär min traje känner jag mig kopplad till mina rötter", säger Isabel, Mil Milagros utbildningssamordnare. "Jag visar världen min kulturella identitet och var jag kommer ifrån." Varje enskild symbol, intrikat vävd design och livfulla färger illustrerar den rika Mayakulturen som fortfarande frodas efter tusentals år i Guatemala.

28 Jun 2023