Vackra Guatemala

Besöka Guatemala

Att resa till Guatemala är ju en dröm jag har. Kanske jag kan ta en casino bonus och ha tur och vinna lite så att resan blir av. Det finns en smart guide till det här. Jag har kikat runt en del för att hitta bra information om landet och tänkte att jag ska dela med mig av det jag har hittat. 

På bilden ovan är det flygplatsen i Gutalemala city man ser. Dit ska det gå att åka med flyg från Stockholm och Köpenhamn, via Los Angeles med Norwegian och Avianca, alternativt via Madrid med Iberia. 

Sedan väl framme så står det att det är smidigt att förflytta sig i Guatemala med chartrade minibussar och lokal­trafik. Det finns även flera olika reseagenter som kör mellan större städer som Antigua, Panajachel, Lanquin, Flores och Chichicastenango. Sen finns det även så lokala chicken buses som du vinkar till dig från vägkanten. Chaufförer brukar vara hjälpsamma och guida en rätt längs vägen. 

Tänka på säkerheten

Det är viktigt att tänka säkert när man åker hit och vara medveten om att det finns risk för att bli rånad. UD har reseråd kring det. Det är tydligen värst i huvudstaden men även i Antigua, Lago Atitlan, Tikal och Rio Dulce. Överlag är det tryggt att resa med buss i landet, både chartrade bussar och lokaltrafik. Men en tumregel är att inte resa efter mörkrets inbrott. 

Boende i Guatemala

Jag läste att det är rätt så lätt att hitta boende efterhand om man är i Gutemala, men det går även boka hotell redan hemma. Det gäller bara att välja rätt och det får man väl kolla efter. Läste några tips på boenden och det var dessa:

  • Porta Hotel Antigua
  • Amigos Hostel
  • Las Lagunas Boutique Hotel
  • Casa Seibel

Äta

Det är tydligen så att Guatemala har ett komplext och intressant kök värt att dyka ner i. Det man inte ska missa är att kolla in matstånden på marknaden i Chichicaste­nango. Där går det att smaka loss på det mesta!

Bland mat att testa på att äta finns dessa:

Pupusas, tjocka tortilla­bröd fyllda med bönor, ost eller fläsk

Chichen pepianden som är en kryddstark gryta.

Tamalitos som görs av kokad majs inlindad i färska majsblad.

Sevärdheter

Bland sevärdheter finns bland annat Maya-museet Casa K'ojom i Antigua. Det är en uställning som Samuel Franco ställt samman. Han började redan 1984 att resa runt och fotografera ceremonier och spela in musik. På detta museum kan man se allt han fått ihop.

En annan sevärdhet är Maya-altaret Shrine of Pascual Abaj i Chichicastenango.
Utanför Chichicastenango ligger ett gammalt maya-altare som sägs vara hundratals, kanske tusen, år gammalt. Altaret används fortfarande till offer till en jordguden, som är mayakulturens fruktbarhetsgud. Om man besöker platsen, kan man med lite tur uppleva ett offer med exempelvis en kyckling.

Sedan finns Grutas Actun-Can grottorna i Flores. Det är kalkstensgrottor med imponerande formationer. Här går det att gå med på guidade turer. Det finns så klart en massa mer att skriva om detta land, men det får komma i senare inlägg. 

28 Sep 2020