Vackra Guatemala

Denna bloggen kommer att handla en hel del om Guatemala och Centralamerika. Jag som står bakom denna blogg har mina rötter där, men blev adopterad till Sverige för många år sedan. Jag har dock bestämt mig för att skapa denna sida för att kunna dela med mig till er av mitt sökande efter mina rötter. Därmed kommer det vara mycket som handlar om mig och detta land, men det kommer även att komma vardagliga inlägg om min vanliga vardag och om andra saker som intresserar mig.

Jag har ännu inte rest till Guatemala, men planen är att göra det inom en snart framtid. Jag har dock rest runt på andra platser i världen och det är något jag gillar mycket. Att resa och upptäcka nya saker. 

Andra saker jag gillar att göra är att läsa, laga mat, umgås med vänner och att skriva dikter. 

Mer om Guatemala

22 jun 2020

Guatemala gränsar till Mexiko, Belize, Honduras och El Salvador med kust mot Stilla havet och en liten del av Karibiska havet. Det som är lite häftigt är att lite mer än hälften av landets yta består av berg och dessa är mellan 2000 och 3500 meter höga. Det allra högsta berget i Guatemala är vulkanen Tajumulco som är 4220 meter hög. Det är även Centralamerikas högsta berg. 

I norra delen av landet finns låglandsområdet El Petén. Här finns både karstlandskap och regnskog. Karstlandskap uppstår i skoglösa områden där kalken under markytan löses upp av nedsipprande vatten och skapar meterdjupa fåror och stora underjordiska droppstenshålor.

Guatemalas historia

Guatemala har cirka 13 miljoner invånare. Hälften av dem är mestiser och lever i kustområdena. Den andra hälften är ättlingar till mayaindianerna och lever i bergsområdena i västra delen av landet.

Språket är spanska men många av indianerna talar än idag gamla indianska språk. Sedan 2000 f.kr. ska Guatemala  ha varit befolkat. Det var då som flera fiske- och lantbruksbyar uppstod vid Stillahavskusten. Det var det som var början till Mayariket. 

Under mayakulturens storhetstid var centrum beläget i Petén-regionen i nordöst. Där finns det många ruiner idag. Guatemala var under spanskt styre mellan 1523 och 1821. Därefter ingick landet under en kortare period i den Centralamerikanska Förbundsrepubliken. Man frigjorde sig sedan från det under 1839. Före såväl som efter den spanska koloniseringen blev de indianer som stannat kvar i landet grovt utnyttjade och deras landområden omvandlades till tobaks- och sockerrörsplantager. 

Inte ens idag råder det fullständig politisk stabilitet och ekonomisk jämställdhet i Guatemala och relationerna till grannlandet Belize är minst sagt spända.

Att resa i Guatemala

Att ta en resa genom Guatemala är inte fel. Här finns indiankultur, charmiga kolonialbyggnader och underbart vacker natur.  Attraktionen som är allra mst känd i landet är Tikal som är mayacivilisationens fantastiska ruinstad. Den ligger placerad mitt i El Peténs svårframkomliga djungel.  I Tikal finns ruiner från tempel som byggdes 700 f.kr. medan de flesta härstammar från den klassiska mayaperioden mellan 300-900 e-kr. 

Antigua är även det värt ett besök. Det är staden som för 200 år sedan var huvudstaden samt att det har varit den tredje största staden i hela Latinamerika.

Andra saker värda ett besök är sjön Lago Atitlan och den lilla staden Rio Dulce vid Izabal-sjön.

Guatemalas mayaruiner

Det är ett måste att utforska mayaindianerna och deras historia om man åker till Guatemala. Det finns inte bara Tikal och Antigua att kolla in, utan även en mängd andra ställen. Bland annat Quiriguá som har en tropisk park med ett antal stelar. En stele är en upprätt sten med fint utskurna reliefer.

Guatemalas mest okända ruiner är Yaxchilán. De ligger djupt in i regnskogen där Usumacinta-floden kröks. Här bland desa ruiner finns stora krokodil- och jaguarstatyer som stoltserar mitt i byn och mellan de många mossbevuxna byggnaderna, och pyramider med imponerande stenreliefer.

Guatemala

15 maj 2020

Snabbfakta: Guatemala
Huvudstad: Guatemala City.

Invånare: 17 miljoner.

Språk: 60 % av befolkningen har spanska som förstaspråk och resten olika indianska språk, bland annat quiche, cakchiquel och garifuna.

Tidsskillnad: –7 tim.

Valuta: quetzal. 

Bäst tid att resa: klimatet är tropiskt i låg­länderna och svalare på höglandet. Nov–maj bjuder på klart väder. Mars–april är varmast. Maj–okt är regn- och orkansäsong.

5 höjdpunkter i Guatemala

1. Cerro de La Cruz. Bästa utsikten i Antigua. 

2. Chichicastenango. Central­amerikas största marknad i denna stad.

3. Tajumulco. Central­amerikas högsta berg. På den 4 220 meter höga toppen kan du en klar morgon se ända till både Mexiko och El Salvador.

4. Chicken bus – att åka med de lokala bussarna som också kallas camioneta de pollos och trambilla är en upplevelse i sig. Utsmyckade med färger, glitter, lampor och mönster är det som att kliva in i en maxad julgran.

5. Tikal. Att skippa Tikal är att missa en stor del av landets historia. Boka en guidad eftermiddagstur och chansen är stor att du får ruinstaden för dig själv framåt solnedgången, då de flesta turist­grupperna begett sig hemåt.